I 2017 er det 150 år siden Kristian Birkeland ble født, og 100 år siden han døde. En hel verden hyller nå verdens første romforsker – og mannen som reddet jordens matproduksjon.

Kristian Birkeland var den første til å løse nordlysets gåte. At det var partikler fra Sola som lagde nordlys. For mange er Birkeland kjent fra fjeset på 200-kronerseddelen. Han forsket og på mange andre ting, som Saturns ringer og kometer. Han var verdens første romforsker.

Han var og en genial oppfinner og oppfant en rekke praktiske ting, som kaviar og høreapparater. Han oppfant og en elektromagnetisk kanon som skulle skyte kuler uten krutt. Hans første demonstrasjon ende med katastrofe – hele kanonen kortsluttet med et kraftig smell. Men kortslutningen var startskuddet på Norges største industrieventyr. Birkeland fant en ny måte å lage kunstgjødsel på – noe som en hel verden var på utkikk etter. Sammen med Arendalsmannen Sam Eyde etablerte de Norsk Hydro, som i dag heter Yara og er verdens største kunstgjødselsprodusent.

Pål Brekke jobber med en ny familiebok som forteller hele den fascinerende historien om Kristian Birkeland – og inkluderer mange godbiter som ikke er veldig kjent. Foredraget gir smakebiter fra boka og Birkelands eventyrlige liv – som endte tragisk i Tokyo i 1917.

Foredraget får du onsdag 19. juli kl. 18.00 på Bokhotellet. Gratis inngang.

Velkommen!