– Jeg skriver blant annet på et kammerspill som skal være ferdig i august. Og så holder jeg på med å skrive en bok om Norge, avslører den danske forfatteren Suzanne Brøgger da vi møtte henne på litteraturfestivalen Bokstavelig Talt. 

Av Per Vie

Før hun går på scenen på ettermiddagen for en samtale med sin norske forfattervenn Tomas Espedal tar vi en tur til Tvedestrand sammen med både forfatter Liv Gulbrandsen og selveste Suzanne Brøgger. Og du verden, så trivelig det er å rusle rundt i Bokbyen sammen med disse to karismatiske forfatterdamene.

Liv og Suzanne

Det er en praktfull dag i Tvedestrand, og før vi sammen med Suzanne spaserer ned til Vertshuset på bryggekanten for å få med oss samtalen mellom forfatter Hanne Ørstavik og bokanmelder og forfatter Mari Nymoen Nilsen nyter vi en softis og en kaffe med forfatter og programleder Liv Gulbrandsen, som underholdt oss stort kvelden før med sin hysterisk morsomme kortversjon av Fifty shades of Grey.

Jeg spør Suzanne om hva planene hennes er fremover. Hun blunker lurt og svarer at hun skal tilbake til Bokhotellet for å ha en samtale på scenen med forfatteren Tomas Espedal.

– Samtalen med Tomas, den gleder jeg meg til. Vi to har hatt flere tilsvarende samtaler før, blant annet i Bergen. Og vi har alltid mye spennende å prate om, Tomas og jeg, sier Suzanne engasjert.

Hva arbeider du med for tiden?

– Jeg skriver blant annet på et kammerspill som skal være ferdig i august. Og så holder jeg på med å skrive en bok om Norge, om hvordan jeg opplever Norge og de jeg snakker med og møter på tog, med båt og med fly på mine reiser rundt i dette vakre landet, forklarer hun.

Jeg forteller Suzanne om min 90 dagers bobiltur rundt i hele Norge i fjor sommer, der jeg fikk oppleve hele vårt praktfulle langstrakte land på én eneste lang biltur.

– Så bra. Du må sende meg en link til den bloggen, så jeg får litt inspirasjon!

En bok om Norge – det vil si at du også skal reise en del?

– Ja, jeg tenker blant annet å ta toget fra Oslo til Bodø, og så reise over til Lofoten. Så blir det nok Hurtigruta tilbake. Og i november skal jeg til Finnmark og litteraturfestivalen i Kirkenes. Da har jeg vært over det meste, selv om det ikke er så konsentrert som deg, smiler Suzanne, som forteller at hun i tillegg til turer til Bergen også har vært mye og reist til forskjellige andre steder rundt i Norge.

– Så skal jeg til Risør i juni allerede!

Du besøker mange festivaler på dine turer til Norge?

– Ja, og nå for tiden er jeg med på mer enn normalt mange festivaler, men det er også fordi jeg samler stoff til min bok om Norge. Og da jeg reiser fra festival til festival treffer jeg alltid mange norske forfattere. Vi har blitt godt kjent med hverandre, og vi har mange interessante samtaler. Disse forfatterne er jo vår tids originaler, ler Suzanne.

Suzanne Brogger 3

Og jeg kan love deg, det ble en svært så original og underholdende samtale mellom Suzanne Brøgger og Tomas Espedal, ledet av forfatter og bokanmelder Mari Nymoen Nilsen.

Se klipp fra festivalen ved å klikke her.

Dette er Suzanne Brøgger

Dansk forfatter, født 18. november 1944 i København, og debuterte i 1973 med essaysamlingen Fri os fra kærligheden, en blanding av essayer, intervjuer, selvbiografi og skisser som vakte debatt på grunn av sin krasse kritikk av ekteskapet og kjernefamilien. Diskusjonen omkring kjærlighetens vilkår i det moderne samfunnet og argumentasjonen for alternative samlivsformer fortsatte i Kærlighedens veje og vildveje (1975). Crème Fraiche (1978) og En gris som har været oppe at slås kan man ikke stege (1979) er begge selvbiografier. Den første presenterer forfatteren som en kosmopolitisk erotisk oppdagelsesreisende, den andre består av aforismepregede bilder fra den lille danske landsbyen hun bor i.

Brøggers forfatterskap omfatter omkring 20 bøker, som alle har blitt godt mottatt, også internasjonalt. Hennes debutbok alene er oversatt til 20 forskellige språk.

I 2006 kom hun også ut med jazzplaten Blå biografi.